31/03/2016

Mortlach 1990 The Ultimate. Distilled 12/09/90, bottled 15/01/10. Matured in a sherry butt for 19 years. 733 bottles. Cask no: 5963. 46%

From the whisky capital of the world comes today’s dram. Johnnie Walker enthusiasts should know that Mortlach is the key component in most of the J.W. bottlings and if you have done your homework, you ought to know that Mortlach was the first distillery in Dufftown (established in 1823).

The Dutch independent bottler, The Ultimate Whisky Company is a quite good pick, in case you are on a low budget and yearning to purchase especially a bottle of single cask Scotch whisky – the TUWC has quite a vast variety of single casks from different distilleries to choose from. I bought this bottle from a Berliner whisky retailer for a very reasonable price a few years back. Let’s see if this was a real bargain or not.

Color: Fino sherry. Color reveals the fact that we are talkin’ about a second or even a fourth fill sherry butt here.

Nose: A cloud of sulphur which disappears very quickly, never to return. Tart with loads of cooked fruits and some fresh apple – it reminds me of the odor that hits you at the distillery when you enter the mash room. After a while oak enters the stage, with some sawdust on the solders. Distinctive notes of fennel seeds or if you’re in Turkey, a sprinkle of raki.

Palate:
Nicely fat and oily texture with very sharp and acrid / citric notes. Barley sugars and soft sherry notes balance the palate into the right direction. Towards the end some herb infused honey. As the label says, this is matured in a sherry butt for nearly two decades… In a blind taste I would go terribly wrong with this one, my guess would be more like bourbon maturation with a sherry finish.

Finish: Fairly short with some ginger and honey.

A pretty healthy bottling - no flaws detected, yet nothing triumphant either. Neverthless good value for your money.

www.ultimatewhisky.com
www.mortlach.com

Mortlach 1990 The Ultimate. Destilado 12/09/90, embotellado 15/01/10. Madurado en un barril de jerez durante 19 años. 733 botellas. Barril no: 5963. 46%

La copita de hoy viene de la capital mundial de whisky. Los aficionados de Johnnie Walker sabrán que Mortlach es la parte clave de mayor parte de los embotellamientos Johnnie Walker y si han hecho sus deberes, deberían saber que Mortlach fue la primera destilería en Dufftown (fundada en 1823).

La embotelladora independiente holandesa, The Ultimate Whisky Company, es una buena alternativa especialmente si está en busca de un whisky single cask de Escocia con un precio competitivo – el TUWC tiene un amplio surtido de whiskies single cask de diferentes destilerías para elegir. Compré esta botella en una tienda de whiskies en Berlin hace unos años a un precio razonable. Vamos a ver si era una ganga o no.

Color: Jerez Fino. El color revela el hecho de que estamos hablando de un barril de jerez de segundo o hasta cuarta uso.
Nariz: Una nube de azufre que desaparece pronto y nunca vuelve. Ácido con mucha fruta cocinada y un poco de manzana fresca – me hace pensar en el olor que hay en la puerta al entrar en una sala de maceración.  Después de un rato aparece roble con un poco de aserrín. Distintivas notas de semillas de hinojo o si estás en Turquía, de raki.

Paladar: Tiene una agradable textura gruesa y aceitosa con notas muy ácidas y cítricas. Azúcares de cebada y suaves notas de jerez hacen que el paladar adquiera más equilibrio. Hacia el final hay un poco de miel con hierbas. Como se pone en la etiqueta, está madurado en un barril de jerez durante casi dos décadas… en una prueba “en ciegas” yo me habría equivocado terriblemente con este whisky, probablemente habría adivinado que se trata de un whisky madurado en bourbon con un acabado de jerez.

Final: Bastante corto con un poco de jengibre y miel.

Un embotellamiento bastante sano – no tiene ningunos defectos, pero no hay nada triunfante tampoco. En todo caso, tiene una buena relación calidad-precio.

www.ultimatewhisky.com
www.mortlach.com

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